Hästens skötselrundor: skapa den optimala rutinen

Hästens skötselrundor: skapa den optimala rutinen

Att dagligen ta hand om en häst kräver inte bara ansvar och kunskap, utan även en kärleksfull tålamod. Hästens välbefinnande är beroende av regelbundna skötselrutiner och i detta inlägg går vi igenom vad en optimal daglig skötselrunda kan inkludera för att hålla din häst i toppskick.

Morgonrutiner: Dagen börjar oftast med att se till att hästen har tillgång till färskt vatten och en ordentlig frukost. Foderstaten bör vara anpassad efter hästens behov, aktivitetsnivå och hälsostatus. För hästar som spenderar natten i stallet är det viktigt att mocka ur boxen noggrant för att minska risken för hovproblem som strålröta och för att bibehålla en god hygien.

Det är även klokt att göra en snabb visuell inspektion av hästen för att kontrollera eventuella sår eller tecken på sjukdom. Passa också på att känna på hästens ben och kropp för att snabbt upptäcka svullnader eller värme som kan tyda på skador eller inflammation.

Skötsel och borstning: Innan eller efter morgonens utfodring är ett utmärkt tillfälle för en noggrann genomgång av pälsen. Borstning är inte bara en bra bonding-aktivitet mellan häst och ryttare, det är även essentiellt för hästens hudhälsa. Använd en rotborste för att lösgöra smuts och död päls, och följ upp med en mjukare borste för att ge glans till pälsen.

Kolla även hovarna, som bör rengöras varje dag för att undvika inkräktare som stenar och smuts som kan orsaka besvär. Investera i en bra hovkrats och var noggrann med att kontrollera hästens hovvägg och stråle.

Utfodring och vattenkontroll under dagen: Se till att hästen har tillgång till färskt vatten genom hela dagen och att hö eller annan grovfoder ges i tillräcklig mängd och vid rätt tidpunkter. För hästar i hage ska man kontrollera staket och se till att det finns skydd mot väder och vind.

Träning och motion: Hästar behöver regelbunden träning och motion för att hålla sig friska. Huruvida det är en lugnare promenad i paddocken, löshoppning eller ett mer strukturerat träningspass anpassas rutinen efter hästens kondition och eventuella träningsschema.

Kvällsrutiner: Kvällen liknar morgonrutinen med att ge kvällsfodret, mocka boxen och se till att hästen är ren och torr inför natten. Dubbelkolla att vattenkaret är rengjort och fyllt med fräscht vatten. Det är också bra att täcka hästen med en filt om det är kallt, och för hästar som står ute kan man se över eventuella täcken och deras passform.

Evengod skötselrunda avslutas med att kontrollera alla lås på boxar och hagar, och att alla lampor och elutrustning är släckta respektive frånkopplade.

Lika viktigt som de dagliga rutinerna är det att hålla koll på hästens långsiktiga behov som vaccinationer, avmaskning och regelbundna besök av hovslagare och veterinär. Att skapa en skötselplan och hålla koll på din hästs individuella behov är nyckeln till en lycklig och sund häst.

Delar du med dina erfarenheter och rutiner för hästskötsel? Jag skulle älska att läsa om dina tips och tricks för att hålla din fyrbenta vän i bästa möjliga skick!

Skriv en kommentar

Så förbereder du din häst för en kall vinter

Så förbereder du din häst för en kall vinter

Förberedelser inför vintern är en viktig del av hästhållningen för att säkerställa att din häst mår bra och kan prestera även under de kallare månaderna. Här kommer några tips för hur du kan förbereda din häst för vinterns utmaningar. Justera utfodringen Hästar behöver extra energi för att hålla värmen när temperaturen sjunker. Se till att anpassa din hästs kost genom att öka mängden grovfoder, så…

Visa hela inlägget
Hästens rätta vinterpäls – Så håller du din häst varm och välmående

Hästens rätta vinterpäls – Så håller du din häst varm och välmående

När temperaturen sjunker och dagarna blir kortare gäller det för stallägare och hästentusiaster att se till att våra fyrbenta vänner är ordentligt förberedda för vinterns utmaningar. Att förstå hästens naturliga pälsförändring och att komplettera med rätt skötsel samt tillbehör är nyckeln till att hålla hästen varm och välmående även under de kallare månaderna. Låt oss djupdyka i hur vi bäst stödj…

Visa hela inlägget
Så hanterar du hästens päls inför höstkylan

Så hanterar du hästens päls inför höstkylan

Förbered din häst för höstens ankomst När hösten närmar sig och temperaturen börjar sjunka är det viktigt att se över hästens pälsvård. Här är några tips för att säkerställa att din fyrbenta vän håller sig varm och bekväm under de kyligare månaderna. Regelbunden borstning Under hösten är det viktigt att borsta hästens päls regelbundet. Detta bidrar till att ta bort lösa hår och smuts, vilket minsk…

Visa hela inlägget
Hästens kost: Vad ska du ge din häst för att hålla den frisk och stark?

Hästens kost: Vad ska du ge din häst för att hålla den frisk och stark?

Som hästägare är det viktigt att ge sin häst rätt typ av kost för att hålla den frisk och stark. Hästar behöver en balanserad kost av hö, spannmål och protein för att kunna fungera optimalt. Men vad ska man egentligen ge sin häst och hur mycket? Hö Hö är en viktig del av hästens kost och bör utgöra huvuddelen av dess föda. En vuxen häst bör äta mellan 1,5-2 kg hö per 100 kg kroppsvikt om dagen. Hö…

Visa hela inlägget
Utfodring på vintern – så anpassar du hästens kost

Utfodring på vintern – så anpassar du hästens kost

Vintertid innebär en rad förändringar för oss hästägare och inte minst för våra fyrbenta vänner. Minskad betestid, kallare temperaturer och ett annorlunda träningsschema är bara några av faktorerna som påverkar hur vi bör tänka kring hästens utfodring under de kyliga månaderna. Låt oss gå igenom hur du kan anpassa hästens kost för att stödja dess välbehag och hälsa på bästa sätt. Förstå hästens nä…

Visa hela inlägget
Så förebygger du höstrelaterade hästsjukdomar

Så förebygger du höstrelaterade hästsjukdomar

Hösten är på ingång och med den kommer ett antal utmaningar för våra kära fyrbenta vänner. Ändrade väderförhållanden och temperaturer kan innebära risk för olika hästsjukdomar. Här är några tips på hur du kan förebygga vanliga höstrelaterade hästsjukdomar. Ändra utfodringen successivt När temperaturen sjunker behöver hästar mer energi för att hålla värmen. Det kan vara frestande att snabbt öka män…

Visa hela inlägget