Så skyddar du din häst mot insektsangrepp i sommar

Så skyddar du din häst mot insektsangrepp i sommar

Sommaren är äntligen här, vilket betyder längre dagar och mer ridning utomhus. Men med sommarvärmen kommer också en av hästägarens värsta fiender – insekterna! Flugor, myggor och andra småkryp kan göra livet i stallet och på uteritterna mindre njutbart för både dig och din häst. Här är några tips för att hålla insekterna på avstånd och hjälpa din häst att må bra hela sommaren.

Skyddsmedel och täcken

Att använda insektsmedel är en av de mest effektiva metoderna för att hålla flugor och myggor borta. Det finns olika typer av sprejer och krämer som du kan applicera på din häst innan ni går ut. Se till att välja en produkt som är säker och lämplig för hästar.

Ett annat alternativ är att använda ett flugtäcke och mask. Flugtäcket täcker större delen av hästens kropp och minskar risken för insektsbett. Flugmasken skyddar ögon och öron och är särskilt användbar under ridturer och i hagen.

Håll stallet rent

Insekter lockas till smuts och fukt. Därför är det viktigt att hålla stallet och närliggande områden så rena som möjligt. Avlägsna gödsel och fuktiga halmbäddar regelbundet och använd gärna flugfällor för att minska antalet insekter i stallet. Att installera en fläkt kan också hjälpa till att hålla insekterna borta, eftersom de flesta flygande insekter inte trivs i blåsiga förhållanden.

Justera hästens rutiner

Försök att anpassa din hästs dagliga rutiner för att undvika de tider då insekterna är som mest aktiva, vilket oftast är på morgonen och kvällen. Låt hästen gå på bete under den svala delen av dagen och ta in den i stallet när insekterna är som flest.

Naturliga metoder

Det finns även naturliga metoder som kan hjälpa till att hålla insekterna borta. Vissa hästägare använder örter som lavendel och citronella som naturliga avskräckningsmedel. Dessa örter kan planteras runt stallet eller göras till infusioner och sprejas på hästen.

Kosttillskott

Vissa kosttillskott kan hjälpa hästar att avge en doft som insekter undviker. Tillskott som innehåller vitlök är populära och anses kunna minska antalet insektsangrepp.

Att skydda din häst mot insekter kan kännas som en evig kamp, men med rätt utrustning och strategier kan du och din häst njuta av sommaren utan alltför många störningar. Kom ihåg att regelbundet kontrollera din häst för tecken på insektsbett och att rådfråga din veterinär om du är osäker på vilka produkter som är bäst att använda.

Skriv en kommentar

Så undviker du vanliga sommarproblem hos hästar

Så undviker du vanliga sommarproblem hos hästar

Sommaren är en underbar tid för att spendera tid med våra hästar, men det innebär också en del särskilda utmaningar och potentiella problem. Genom att vara förberedd och uppmärksam kan du dock hålla din häst frisk och lycklig hela sommaren. Här är några av de vanligaste sommarrelaterade problemen för hästar och hur du kan undvika dem. 1. Vätskebrist Precis som människor kan hästar drabbas av vätsk…

Visa hela inlägget
Sommarskötsel för hästar: Tips och råd för en lyckad säsong

Sommarskötsel för hästar: Tips och råd för en lyckad säsong

Sommaren är en tid då både hästägare och hästar kan njuta av längre ridturer, tävlingar och varmare väder. Men med sommaren kommer även specifika utmaningar som kräver uppmärksamhet för att säkerställa att din häst hålls frisk och glad. Här är några djupgående tips och råd för skötsel av din häst under sommarmånaderna. Skydda mot insekter En av de största utmaningarna under sommaren är att hålla h…

Visa hela inlägget
Förbereda din häst för sommarens betessäsong

Förbereda din häst för sommarens betessäsong

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många hästägare innebär det snart betessäsong. Det är en underbar tid på året, men också en period som kräver noggranna förberedelser för att säkerställa att din häst håller sig frisk och trygg. Här följer några tips och viktiga aspekter att tänka på när du förbereder din häst för betessäsongen. Hälsokontroll innan betessläpp Innan du släpper ut din häst p…

Visa hela inlägget
Att köpa din första häst: Vad du ska leta efter

Att köpa din första häst: Vad du ska leta efter

Att köpa en häst för första gången är en spännande men också skrämmande upplevelse. Du kanske inte vet var du ska börja eller vad du ska leta efter. Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta en häst som passar just dig. Skick och hälsa När du köper en häst är det viktigt att hästen är frisk och i gott skick. Be om en veterinärundersökning för att se till att du köper en häst utan hälsoproblem…

Visa hela inlägget
Hästens kost: Vad ska du ge din häst för att hålla den frisk och stark?

Hästens kost: Vad ska du ge din häst för att hålla den frisk och stark?

Som hästägare är det viktigt att ge sin häst rätt typ av kost för att hålla den frisk och stark. Hästar behöver en balanserad kost av hö, spannmål och protein för att kunna fungera optimalt. Men vad ska man egentligen ge sin häst och hur mycket? Hö Hö är en viktig del av hästens kost och bör utgöra huvuddelen av dess föda. En vuxen häst bör äta mellan 1,5-2 kg hö per 100 kg kroppsvikt om dagen. Hö…

Visa hela inlägget
Mina favoriter i stallet

Mina favoriter i stallet

Det finns ingenting bättre för själen än att åka till stallet och gosa med alla djuren där. Min syster jobbar i stallet vi åker till och där finns det getter, hästar, en åsna, alpackor (mina favoriter) och stora kaniner. Det finns en tupp, hundar, katter och världens finaste häst. Min favorit Mörk har fått foder!

Visa hela inlägget