Så undviker du vanliga sommarproblem hos hästar

Så undviker du vanliga sommarproblem hos hästar

Sommaren är en underbar tid för att spendera tid med våra hästar, men det innebär också en del särskilda utmaningar och potentiella problem. Genom att vara förberedd och uppmärksam kan du dock hålla din häst frisk och lycklig hela sommaren. Här är några av de vanligaste sommarrelaterade problemen för hästar och hur du kan undvika dem.

1. Vätskebrist

Precis som människor kan hästar drabbas av vätskebrist under varma dagar. För att undvika detta, se till att din häst alltid har tillgång till friskt och rent vatten. Ett bra tips är att placera vattentrågen i skuggan för att hålla vattnet svalare. Du kan även överväga att använda elektrolyttillskott i vattnet om du märker att din häst svettas mycket.

2. Sveda från solen

Långvarig exponering för solen kan leda till solbränna, särskilt på ljusa eller känsliga områden som mulen och öronen. För att skydda din häst kan du använda solskyddskräm specifikt framtagen för djur eller täcke in de mest utsatta områdena med ett täcke som har UV-skydd.

3. Flugor och insekter

Flugor och andra insekter kan vara extremt besvärande för din häst. Flugspray, flughuvor och flugtäcken kan hjälpa till att skydda din häst från dessa irriterande skadedjur. Du kan också installera flugfällor runt stallet och använda myggnät för att hålla insekterna borta.

4. Överhettning

Hästar kan snabbt bli överhettade under intensiva träningspass på varma dagar. Planera dina ridturer på morgonen eller kvällen när temperaturen är lägre, och undvik att belasta hästen för mycket. Om din häst ändå skulle bli överhettad, svalka den med vatten och se till att den får vila i skuggan.

5. Gräsfång

Under sommaren är det frestande att låta hästen beta fritt i den grönskande hagen, men för mycket färskt gräs kan leda till gräsfång, en smärtsam och ofta allvarlig sjukdom. Begränsa betestiden och övervaka hästens hälta och fångsymptom. Du kan även slå av lite av gräset för att reducera sockerhalten.

6. Svamp och bakterieinfektioner

Varmt och fuktigt väder kan leda till svamp- och bakterieinfektioner, särskilt i områden som ofta är våta. Håll din häst torr och ren, och byt täcken när de blir blöta. Var särskilt uppmärksam på karleden, då detta är ett vanligt ställe för sådana infektioner.

7. Foderhantering

På sommaren är det viktigt att förvara fodret på en sval och torr plats för att undvika mögel och andra skadliga mikroorganismer. Förvara fodret i en lufttät behållare och inspektera det regelbundet för tecken på förstörelse. Anpassa också mängden foder utifrån aktivitetsnivå och betesintag.

8. Asfalt och hett underlag

Om du ofta rider på asfalterade vägar eller hårdpackade stigar, kan värmen från dessa ytor skada hästens hovar. Försök att rida på mjukare underlag som gräs eller skogsstigar och undvik varma ytor mitt på dagen.

Genom att vara proaktiv och uppmärksam på dessa sommarrelaterade problem kan du säkerställa en trygg och härlig sommar för dig och din häst. Kom ihåg att en lycklig häst är en frisk häst!

Har du fler tips för att undvika sommarproblem hos hästar? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Skriv en kommentar

Sommarskötsel för hästar: Tips och råd för en lyckad säsong

Sommarskötsel för hästar: Tips och råd för en lyckad säsong

Sommaren är en tid då både hästägare och hästar kan njuta av längre ridturer, tävlingar och varmare väder. Men med sommaren kommer även specifika utmaningar som kräver uppmärksamhet för att säkerställa att din häst hålls frisk och glad. Här är några djupgående tips och råd för skötsel av din häst under sommarmånaderna. Skydda mot insekter En av de största utmaningarna under sommaren är att hålla h…

Visa hela inlägget
Så skyddar du din häst mot insektsangrepp i sommar

Så skyddar du din häst mot insektsangrepp i sommar

Sommaren är äntligen här, vilket betyder längre dagar och mer ridning utomhus. Men med sommarvärmen kommer också en av hästägarens värsta fiender – insekterna! Flugor, myggor och andra småkryp kan göra livet i stallet och på uteritterna mindre njutbart för både dig och din häst. Här är några tips för att hålla insekterna på avstånd och hjälpa din häst att må bra hela sommaren. Skyddsmedel och täck…

Visa hela inlägget
Så förbereder du din häst för vintern: En steg-för-steg guide

Så förbereder du din häst för vintern: En steg-för-steg guide

När kylan och snön börjar dyka upp är det dags att ge din häst lite extra omsorg och uppmärksamhet. Här är en steg-för-steg guide för att hjälpa dig att förbereda din häst för vintern. Steg 1: Hälsoundersökning Innan det blir alltför kallt, bör du se till att din häst är frisk och i god form. Detta innebär en allmän veterinärkontroll samt eventuella nödvändiga vaccinationer. Steg 2: Anpassa fodre…

Visa hela inlägget
Förbereda din häst för sommarens betessäsong

Förbereda din häst för sommarens betessäsong

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många hästägare innebär det snart betessäsong. Det är en underbar tid på året, men också en period som kräver noggranna förberedelser för att säkerställa att din häst håller sig frisk och trygg. Här följer några tips och viktiga aspekter att tänka på när du förbereder din häst för betessäsongen. Hälsokontroll innan betessläpp Innan du släpper ut din häst p…

Visa hela inlägget
Vinterkläder för hästar: Vad behöver din häst för att klara kylan?

Vinterkläder för hästar: Vad behöver din häst för att klara kylan?

Vintern är här och det är hög tid att se till att din häst har allt den behöver för att hålla sig varm och frisk under kalla månader. Med tanke på den tuffa svenska vintern kan det vara svårt att veta vad som är mest lämpligt att klä din häst i för att skydda den från kylan och snön. Varför behöver hästar totalt? Hästar är anpassade för att klara av kyla mycket bättre än värme, och deras päls blir…

Visa hela inlägget
Att köpa din första häst: Vad du ska leta efter

Att köpa din första häst: Vad du ska leta efter

Att köpa en häst för första gången är en spännande men också skrämmande upplevelse. Du kanske inte vet var du ska börja eller vad du ska leta efter. Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta en häst som passar just dig. Skick och hälsa När du köper en häst är det viktigt att hästen är frisk och i gott skick. Be om en veterinärundersökning för att se till att du köper en häst utan hälsoproblem…

Visa hela inlägget